RIERA

RIERA

martes, 21 de mayo de 2024

 BARCELONA - ONDA (Castellón)
Arriba un moment, que costa trobar nous indrets, que més o menys siguin “inèdits” i que no haguem trepitjat, per conservar l’esperit i singularitat d’aquests tipus de travesses pseudo-aventureres.

Aquesta vegada m’he mogut per l’enyorança d’una ruta, que particularment em va marcar ara farà 20 anys, anant de Barcelona a València, resseguint els vestigis de la Via Augusta Romana, però ara l’he volgut donar un altre caire més  d’aventura, deixant la costa i endinsar-nos per les muntanyes del sistema prelitoral i seguir per les desemparades terres del Mestrat.

Proposta que va ser acceptada, per dos pioners, que em van acompanyar a la primera expedició, l’Albert i l’Alfonso, que junt amb en Salva Auge, Jordi Matías, Joan Palou, Vicens Lliso, Arnau Blanc, Conrad Blanch, hem  emprès aquest nou repte.

Aquestes son les etapes projectades: 

Barcelona - L’Arboç – Montbrió del Camp – Bot -La Sènia – Benassal – L’Alcora

DETALL DE LA RUTA SENCERA


PRIMERA ETAPA.- DIUMENGE 5 maig Sortim davant el Palau de Pedralbes, per resseguir el carril bici fins el Pont d’Esplugues (2,2),

 Creuem la ciutat de CORNELLA DE LLOBREGAT, (4) per un relaxant carril bici en baixada, que ens porta fins la llera del riu Llobregat, que aquests dies baixa fluid.

 Entrem al casc urbà de SANT BOI DE LLOBREGAT (8,4), que també el creuem. Seguim per la carretera que ens durà a SANT CLIMENT DE LLOBREGAT (13,6).

 Creuem la població i deixem l’asfalt, per entrar al camí de Can Tallada (14,9), entre dues naus industrials.

 Passem davant la gran masia de Can Riera Nou i tot seguit la de Can Riera Vell.  Arribem al Coll de Can Bori (16,8),on hi ha un encreuament de varis camins,  seguim en pujada  pel Camí de la Galena.

Al km.19,1 entrem a un sender a la dreta que ens durà a la carretera BV-2041, la seguim 1,6 kms,  deixant-la en mig d’un perillós revol, per anar a l’esquerra, on comença una forta rampa per un camí cimentat.

Passem pel davant del Mas de les Planes. Anem planejant per camins i senders, quedant el nucli urbà de BEGUES a la nostra dreta. Després de creuar el Mas Rigol (25,7) i seguim per un corriol fins a Can Térmens.

Ens endinsem, en pujada, per un camí entre boscos, fins començar una baixada cap el fondo de Can Massana, on entre corriols i  per la riera,  arribem fins la carretera BV-2411, davant una pedrera. La seguim fins  CAN  XACÓ-L’HOSPITAL (33,4), on la deixem per creuar aquest petit nucli i seguir per el Camí de la Riera de Begues, que el deixem al km.36, per entrar en un espectacular corriol de 3,3 kms. Creuem la Urbanització de Can Mitjans.

Anem cap a la Serra dels Carlins. Després d’uns 750 m., trobem una cruïlla de 4 camins, on entrem a un corriol de baixada, que comunica amb el fondo del Maset d’en Ferret (42,3).

Hem deixat el Garraf i estem a la Comarca del Penedès. Seguim per pista entre vinyes i boscos fins l’ARBOÇÀ DE DALT (46,5), seguim cap l’ARBOÇAR DE BAIX, on comença un sender entre lloses que ens durà a Can Segarra (47,,8). Passem per Can Torres (50) fins trobar el camí d’Olèrdola. Creuem el nucli del Sant Sepulcre  (52,6).

Arribem a SANT MIQUEL D’OLERDOLA,(53,7). Creuem l’autovia per la rotonda i anem a trobar la pista del fondo de la Vall (54,7). Entre espectaculars penya-segats, la seguim fins trobar un camí asfaltat (58,3), després d’uns 200 m., entrem per un camí a la dreta, entre boscos i de pujada, fins arribar  per un corriol “trialer” a DALTMAR (60,6).

Entrem al parc Natural del Foix. Anem carenant per pistes, entre boscos i un espectacular paisatge, per començar el descens fins trobar el Pantà de Foix (67,2). El creuem per sobre de la seva presa i el voregem per un preciós sender, que ens conduirà a trobar la carretera TP-2124 i seguir fins arribar a L’ARBÒS (75,8).

Etapa que no et deixa indiferent tantes vegades com la facis. Divertida, exigent i distreta.SEGONA ETAPA .- DILLUNS 6 de maigComencem planejant entre camins de cultiu, fins SANTA OLIVA (5,4). Creuem el poble, seguim per camí asfaltat que ens porta a Cal Sereno (8,2), davant mateix del Circuit Automobilístic. Creuem la riera de La Bisbal, per un camí que ens portarà a LES PECES (11) i tot seguit a ALBINYANA (13). A la sortida del poble, s’acaba la tranquil·litat, comencem  a pujar el turó més alt del dia i descens entre boscos a BONASTRE (18,5).

Seguim per camins agrícoles entre vinyes i camps d’oliveres. En un revolt, entrem de sobte a un esplèndid i divertit corriol, de uns dos quilòmetres de durada, que se’ns ha fet curt. En sentit descendent, primer entre terreny boscós i garriguenc, i després entre conreus, arribem a ELS MASSOS DE VESPELLA (31,8). I tot segit EL

Estem al Tarragonès, circulant pel GR-172, que te tot tipus de trams; pista, camins, senders, però tots pedregosos. Creuem la Urbanització BONAIRE (42,2). Un corriol ens deixa a la pista que ens conduirà al Pont del Diable o Aqüeducte de Tarragona, (construït pels romans segle I).

Seguim el curs del riu Francolí, per trobar un pas de creuament.

Travessem el casc urbà de CONSTANTI (49). Per la pista de servei de la AP-7, ens presentem a LA CANONJA (55).

Per pistes i camins anem salvant, obstacles i infraestructures: autopistes, vies de tren, polígons industrials, etc. Per arribar a VILASECA (58), on els entorns semblen mes humanitzats i naturals, amb avellaners i oliveres. VINYOLS (70), fins arribar a MONTBRIÓ DEL CAMP (74).


TERCERA ETAPA.- DIMARTS 7 de maig


Sortim planejant entre camps d’avellaners, oliveres i alguns ametllers. Creuem MONTROIG DEL CAMP (6) Comencem a trobar algun bosc de pi. Un indicador diu “Camí de les Pedres”, on trenquem la monotonia, entrant primer en un despedregat camí, que es converteix en trialer. Anem alternant, fins arribar al Coll de la LLena (15,3).

Entrem a la carretera, la seguim uns metres, per trobar un corriol que entra per un aragall de molta pendent,

Seguim fins PRATDIP (17,8). A la sortida del poble i després d’uns dos quilòmetres de carretera, entrem per un camí herbós i poc fresat, entre conreus erms i abandonats, fins trobar altra vegada la carretera. Passem el Coll del Roig. En ple descens, deixem l’asfalt, per entrar a una pista pedregosa en ascens, que després de varies paelles, ens deixarà al Pla del Roure, davant un parc eòlic, on gaudim  d’extraordinàries vistes panoràmiques a les muntanyes de Tivissa.

Iniciem aquí el descens, per un exigent corriol-trialera, d’uns dos quilòmetres que ens deixarà a una pista, per accedir al Coll de la Pleta i tot seguir arribar a TIVISSA (35,7).

Pugem unes fortes rampes cimentades, fins arribar al Coll de Maula. En aquest punt anem per una pista ampla que ens ha deixat  davant del riu Ebre. Un petit tram per un corriol bucòlic, al costat de l’aigua, ens ha deixant davant el Pas de la Barca.

Creuem el riu. Anem cap a Miravet, pugem al coll de l’Aliga i baixem fins EL PINELL DE BRAI. Anem per carretera fins l’estació de la Via Verda de la Terra Alta i la seguim fins a BOT (82)


QUARTA ETAPA.- DIMECRES 8 de maig

Sortim seguint la via verda.  Quasi uns 20 quilòmetres planejant fins arribar a ARNES (19,5), després de passar per HORTA DE SANT JOAN.

Ja va canviant el paisatge, amb la presencia  dels Ports al nostre davant. Per camins entre boscos de pi, alternant amb cultius de secà i  granges, entrem a la Comunitat d’Aragó.

Resseguim per una pista, que va vorejant bona part del riu d’Ulldemó, fins arribar a BESEIT (32,5), comencem l’ascens al Parc Natural dels Ports i Tinença de Benifassà.

Iniciem la pujada vorejant el riu Matarraña, seguint per la Vall del Prat. Comencem a enfilar-nos pels estrets de Marraixa, seguim cap el Coll del Siset, on les vistes son panoràmiques i espectaculars. Fem cim a la Punta del Boixet, després d’uns vint quilòmetres pujant. Anem pedalant entre frondosos boscos per l’altiplà, fins arribar el poblet de FREDES (56,4), d’escassos 15 habitants.

Anem cap el punt d’inici del descens al Portell de l’Infern,

He de dir que son 3,5 quilòmetres, per posar a proba tota tipus de “biker” per salvar l’enllosat romà despedregat, això si les vistes i paratges que ens envoltaven son espectaculars.

Una vegada baix, al davant del Pantà d’Ulldecona, hem seguit ruta per carretera fins LA SÈNIA.


QUINTA ETAPA .- DIJOUS 9 de maig


Comencem planejant, per la zona de la “Ruta de les Oliveres Mil·lenàries”. Els camins son pedregosos, envoltats de espectaculars plantacions d’olivers, que ens acompanyaran varis quilòmetres, entre les Comunitats Catalana, Valenciana i Aragonesa.

L’espectacular paisatge agrícola que anem recorrent, s’acaba. El camí principal es deriva cap una altra direcció, no tenim més remei que desviar-nos per un corriol de pujada, entre bancals erms i abandonats. El primer tram es una mica feixuc, però al final es un corriol esplèndid que ens ha dut al cim.

Entrem de ple al Mestrat. Al fons es divisen les Moles de Xert. El paisatge es garriguenc, amb senyals d’haver-se incendiat fa temps. Tot i això, estem envaïts per la intensitat dels olors de romaní i timó, que ens donen alè per pedalar per aquets solitaris i inhòspits paratges.

Després de passar per davant d’alguns masos enrunats, entrem per un corriol que ressegueix  la vessant de la mola major.

Un indicador diu que estem al Camí del Juncar. Es una llaminera baixada, amb pedra solta i graveta, que acaba a una carretera principal

Entrem a una antiga via pecuària, anomenada “Assagador de La Llecua”. Passem pel davant de l’Hostal del Mestre, en ruïnes, que era un lloc important d’aquella ruta. El camí es pedregós, anem passant per algunes edificacions abandonades, resseguint el Barranc de Sarasola, cap La Llecua.  Per la mateixa via pecuària, pugem per una preciosa pista fins arribar a BENASSAL 


 SISENA ETAPA . - DIVENDRES 10 de maig


Sortim per carretera en pujada fins La Font d’en Segures (1,5) (Balneari i centre d’embotellament de l’aigua de Benassal). Deixem la carretera, per entrar a bonic sender, que ens portarà fins la Masia de Sant Critòfol (2,8), al capdamunt del turó.

Seguim un corriol que envolta la casa i que s’allarga vorejant un monticle, per deixar-nos a un camí pedregós, en descens, acabant a la carretera.

Deixem l’asfalt, amb la vista omnipresent dalt d’un turó del castell de CULLA (6,4), per enfilar-nos pel camí ancestral, que ens durà dalt del poble.

Entrem a uns frondosos boscos, per un llarg camí descendent, poc fresat i cobert  de pinassa, d’aquells que fa temps no ha trepitjat ningú, que ens deixarà a un riu de còdols. El tenim que remuntar, sobre el pedregar, per trobar la sortida, que inevitablement es una forta rampa. Seguim amb tendència ascendent,  per similars boscos, fins arribar a una zona agrícola d’avellaners, oliveres i ametllers, que anem sortejant entre camins, fins arribar a ATZENETA DEL MESTRAT (32,2).

Seguim per amples pistes, entre conreus més treballats. Passem per davant de dos grans masies, la de La Pollarosa i la de La Parra. Una pista ampla  ens porta al cap de la Roca de Narius, on iniciem un espectacular, divertit i perillós  descens, en ziga-zaga, sobre un terreny molt solt i polsós que ens deixa al Pont de San Ignacio.

Seguim per una zona humida, entre arboredes, fins les portes de FIGUEROLES (52,5). Un camí estret i asfaltat ens porta a LA FOIA DE L’ALCALATREN (44,9). Dins del poble entrem a un corriol que passa sobre un tub de conducció d’aigua, fins un antic Moli de Paper. Una pista ampla es conduirà fins L’ALCORA (63), i seguit fins ONDA

No hay comentarios:

Publicar un comentario