RIERA

RIERA

miércoles, 7 de junio de 2023

LAS HURDES I SIERRA DE LA PEÑA DE FRANCIATravessa circular inédita, per pistes, camins i senders sortint de Bèjar, Transcorre per tota la part central de Las Hurdes i la Sierra de la Peña de Francia i tornada al lloc de sortida. Efectuada en cinc etapes, els dies 29, 30, 31 de maig i el 1 i 2 de juny de 2023.
Sortint de Béjar, la primera etapa l'hem acabat a Vega de Coria, passant per Montemayor del Rio.
La segona etapa, l'hem acabat a Horcajo, després de pasar per Cambroncino, Rivera Oveja, Casar de Palomares i Pinofranqueado.
Tercera etapa, anant a visitar les ruines de El Moral, hem seguit fins Erias i per pistes totalmente forèstegues arribem a Nuñomoral i tot seguit a Casares de las Hurdes.
Quarta etapa, passant pel pobles de Carbusino i Robledo, arribem al port. Inicidem descens a Riomalo de Arriba i per la senda de Alfonso XIII, cruem el pobles de Ladrillar, Cabezo i Las Mestas. Iniciem pujada al dur port del Portillo i d'aquí a la Peña de Francia. Un vertiginós descens ens porta a La Alberca.
Quinta etapa. Sortida per varis corriols. Entre boscos,estepes i deveses, passem per Monforte de la Sierra, Cepeda, Madroñal i Herguijuela de la Sierra. Seguint camins agrícolas, creuem Sotoserrano, Horcajo de Montemayor, fins arribar a Calzada de Béjar. Entrem a Béjar pel túnel de la via verda.
Gràcies als Companys de viatge: Albert, Alfonso, Bernat, Jordi, Llorenç, Ramón, Joan C, Vicens , Salva, Sebas, Armando i Joan P, que sense ells no haguesim aconseguit el repte.

CASTELLANO
Ruta circular, por pistas, caminos y senderos, partiendo de Béjar, recorriendo toda la parte central de Las Hurdes y la Sierra de la Peña de Francia y vuelta al lugar de salida. Efectuada en cinco etapas, los días 29, 30, 31 de mayo y el 1 y 2 de junio de 2023.
Saliendo de Béjar, la primera etapa la hemos acabado en Vega de Coria, pasando por Montemayor del Rio.
La segunda etapa, la hemos finalizado en Horcajo, después de pasar por Cambroncino, Rivera Oveja, Casar de Palomares y Pinofranqueado.
Tercera etapa, iniciada con visita las ruinas de El Moral Hemos seguido hasta Erias y por pistas totalmente solitarias i de gran belleza llegamos a Nuñomoral y seguidamente a Casares de las Hurdes.
Cuarta etapa, pasando por los pueblos de Carbusino y Robledo, llegamos al Puerto del mismo nombre. Descendemos hasta Riomalo de Arriba y por la senda de Alfonso XIII, cruzamos los pueblos de Ladrillar, Cabezo y Las Mestas. Iniciamos subida al duro puerto de El Portillo y de aquí a la Peña de Francia. Un vertiginoso descenso nos lleva a La Alberca.
Quinta etapa. Salida por varios senderos. Entre bosques, estepas y dehesas, pasamos por Monforte de la Sierra, Cepeda, Madroñal y Herguijuela de la Sierra. Siguiendo caminos agrícolas, cruzamos Sotoserrano, Horcajo de Montemayor, hasta llegar a Calzada de Béjar. Entramos en Béjar por el túnel de la vía verde.
Gracias a los Compañeros de viaje: Albert, Alfonso, Bernat, Jordi, Llorenç, Ramón, Joan C, Vicens , Salva, Sebas, Armando y Joan P, que sin ellos no hubiésemos conseguido el reto.

BÉJAR  -  VEGAS DE CORIA
primera etapa


1ª etapa de la Travessa per les Hurdes i Sierra Peña de Francia
Sortim per la via verda de Bèjar a Hervàs. Davant l’estació de Puerto de Bèjar, abandonem la via per seguir fins Peñacaballera, per un entramat de carreteres semi abandonades.
Entre uns humits boscos, fem un preciós descens fins la llera del Rio Cuerpo de Hombre, on enllacem amb un espectacular corriol al costat del riu, envoltats de falgueres i molses, que ens deixa als peus de Montemayor del Rio, amb el seu castell de San Vicente, aspectant al cap de munt. El visitem per tot el seu entorn.
Creuem el pintoresc poble, per tornar a entrar al costat del riu, per una pista que va vorejant l’aigua.
Per solitaris boscos pugem al poblet de Valdelageve, Després de pujar a un turó, una llarga i reconfortant baixada ens deixa al fons de la vall. Al nostre davant una paret de pujada que s’enfila per un ample tallafocs, d’uns 600 metres de recorregut. No hi ha alternativa, arrastrar la bici i amunt.
La compensació ha sigut la baixada, per uns extraordinaris paratges fins arribar a Riomalo de Abajo. Poble que marca l’entrada a la comarca de Las Hurdes. Una sostinguda pujada, amb la presencia del riu Alagón als nostres peus, ens durà al mirador del Meandro de Melero. Espectacular
La resta dels 23 quilòmetres, que faltaven per arribar, han sigut una delícia, pedalant per uns paratges inhòspits i perduts, amb unes constants corbes i revolts, arribem a Vega de Coria

CASTELLANO
Partimos por la vía verde de Béjar a Hervás. Frente a la estación de Puerto de Béjar, abandonamos la vía para seguir hasta Peñacaballera, por un entramado de carreteras semi abandonadas.
Entre unos húmedos bosques, efectuamos un precioso descenso hasta el cauce del Río Cuerpo de Hombre, donde enlazamos con un espectacular sendero junto al río, rodeados de helechos y musgo, que nos deja a los pies de Montemayor del Rio, con su castillo de San Vicente, espectante.
Cruzamos el pintoresco pueblo, para volver a entrar junto al río, por una pista que va bordeando el agua.
Por solitarios bosques llegamos al pueblo de Valdelageve. Después de subir a una colina, una larga y reconfortante bajada nos deja en el fondo del valle. AL frente se enfila un ancho cortafuegos, de unos 600 metros de recorrido y 24% desnivell. No hay alternativa, arrastramos la bici y arriba.
La compensación ha sido la bajada, por unos extraordinarios parajes hasta llegar a Riomalo de Abajo.
Pueblo que marca la entrada a la comarca de Las Hurdes. Una sostenida subida, con la presencia del río Alagón a nuestros pies, nos llevará al mirador del Meandro de Melero. Espectacular.
El resto de los 23 kilómetros, que faltaban por llegar, han sido una delicia, pedaleando por unos parajes inhóspitos y perdidos, hasta llegar a Vega de Coria.

VEGA DE CORIA  -  HORCAJO
segona etapa


2ª etapa de la travessa per Las Hurdes i Sierra de la Peña de Francia
Sortim del poble, creuem el Rio Hurdano, anem pujant per carretera varis quilòmetres. Al cim del turó entrem per un camí, on comencem a veure plantacions de cirerers, anem passant per camins agrícoles, vorejant els marges de la muntanya. Als nostres peus veiem aparèixer el poblet de Cambroncino, on despunta el campanar de la seva desproporcionada església de Santa Catalina.
Anem seguint, envoltats de cireres per tots costats. Seguim pels genuïns pobles hurdanos de Rivera Oveja i Casar de Palomares, aquest mol més gran que els altres. Ens aturem a la Plaça Major, amb grans evocacions per tots costats de la presencia del rei Alfonso XIII, l’any 1923
La pista va passant a certa altura, però sense grans desnivells amb la presencia del Rio de los Angeles, sota la vall.
Creuem Pinofranqueado, seguim en direcció a la zona devastada pels focs de la setmana passada. Estem de ple al mig d’uns paisatges desoladors, el terra encara està fumant, fins arribar a la carretera on sembla van aturar les flames.
Entrem a una pista ascendent fins d’alt d’un turó i fer un descens per un esplèndid corriol, que ens a fet oblidar els cremats i tristos paisatges que acabàvem de creuar, Hasta llegar a Horcajo.

CASTELLANO
Salimos del pueblo, cruzamos el Río Hurdano, inciamos la subida por carretera. En la cima de la colina entramos por un camino, entre plantaciones de cerezos, vamos pasando por caminos agrícolas, bordeando los márgenes de la montaña. A nuestros pies vemos aparecer el pueblo de Cambroncino, donde despunta el campanario de la iglesia de Santa Catalina.
Seguimos por los genuinos pueblos de Rivera Oveja y Casar de Palomares. Nos paramos en la Plaza Mayor, con grandes evocaciones de la presencia del rey Alfonso XIII, en 1923
La pista va pasando a cierta altura, pero sin grandes desniveles con la presencia del Río de los Ángeles, bajo el valle.
Cruzamos Pinofranqueado, seguimos en dirección a la zona devastada por los fuegos de la semana pasada. Estamos de lleno en medio de unos paisajes desoladores, el suelo todavía está humeante, hasta llegar a la carretera donde parece se detuvieron las llamas.
Entramos a una pista ascendente hasta de alto de una colina y efectuar un descenso por un espléndido sendero, hasta llegar a Horcajo.

HORCAJO  -  CASARES DE LAS HURDES
tercera etapa


3ª etapa de la travessia per Las Hurdes i Sierra de la peña de Francia
Emprenem la marxa cap El Moral, ruïnes d’un autèntic poble hurdano. Arribem i podem observar in situ, com era la vida que va descriure el Buñuel. Impressionant. Petits habitatges de pedra seca, amb l’única obertura de la porta i teulada de llosa pissarrosa, enclavats en costeruts carrerets pedregosos. Retornem cap Horcajo per un preciós sender.
Seguim per carretera fins creuar el riu Esperabán. Entrem a una pista que ens portarà pels paratges més feréstecs i profunds de Las Hurdes. Creuem únicament el petit poble de Erias. On un rampa del 23% ens deixarà a una pista en constant ascens de quasi 13 quilòmetres entre boscos d’alzines sureres, pins i brucs. Arribem a la collada de La Genera, on comencem un impressionant descens per un camí en ziga zaga, fins l’embassament de Nuñomoral. Arribem aquest poble després de pedalar 43 quilòmetres
Una pesada i feixuga carretera ens ha dut a Casares de las Hurdes

CASTELLANO
Emprendemos la marcha hacia El Moral, ruinas de un auténtico pueblo hurdano. donde podemos observar in situ, cómo era la vida que describió el Buñuel. Impresionante. Pequeñas viviendas de piedra seca, con la única abertura de la puerta y tejado de losa pizarrosa,. Regresamos hacia Horcajo por un precioso sendero.
Seguimos por carretera hasta cruzar el río Esperabán. Entramos a una pista que nos llevará por los parajes más inhospitos y profundos de Las Hurdes. Cruzamos únicamente el pequeño pueblo de Erias. Donde una rampa del 23% nos dejará a una pista en constante ascenso de casi 13 kilómetros, entre bosques de encinas alcornoques, pinos y brezos.
Llegamos a la collada de La Genera, donde iniciamos un impresionante descenso por un camino en zigzag, hasta el embalse de Nuñomoral.
Siguiendo por carretera llegamos a Casares de las Hurdes

CASARES DE LAS HURDES  -  PEÑA DE FRANCIA  - LA ALBERCA
quarta etapa4ª etapa de la travessia per Las Hurdes i la Sierra de Francia
Sortim pujant, per carretera. Passem pels poblets de Carabusino i Robledo, ambdós penjats al costat de la muntanya. Fem cim al Puerto de Robledo, ja dins la Sierra de la Penya de Francia i límit amb la província de Salamanca.
Parem al Mirador de las Carrascas, on les vistes son imponents a tots costats. Anem baixant. Arribem a Riomalo de Arriba, un poblet típic hurdano, on hi viuen dos o tres persones.
Entrem a la senda per on va passar l’Alfonso XIII, està bona part cimentada, amb algun petit entrebanc fins arribar a Ladrillar.. Seguim per carretera, paral·lela al riu Ladrillar. Passem per Cabezo, abans d’arribar a Las Mestas.
Iniciem la pujada al dur port del Portillo, de inacabables 15 quilòmetres. Al arribar dal, al nostre davant veiem la desafiant Peña de Francia.
Una pujada sostinguda per pista, sense grans rampes, ens ha portat a la carretera asfaltada que condueix al Santuari de Nuestra Señora de la Peña, passant pel Paso de los Lobos. Una vegada dalt, les vistes a 180º son panoràmiques a totes les vessants.
Un descens vertiginós ens deixarà a La Alberca.

CASTELLANO
Salimos subiendo, por carretera. Pasamos por los pueblos de Carabusino y Robledo, ambos colgados junto a la montaña. Cruzamos el alto del Puerto de Robledo, ya dentro de la Sierra de la Peña de Francia y límite con la provincia de Salamanca.
Paramos en el Mirador de las Carrascas, donde las vistas son imponentes en todos lados. Vamos bajando. Llegamos a Riomalo de Arriba, un pueblo típico hurdano, donde viven dos o tres personas.
Seguimos por la senda donde pasó el Alfonso XIII, hasta llegar a Ladrillar.
Por carretera, paralela al río Ladrillar. Pasamos por Cabezo, antes de llegar a Las Mestas.
Iniciamos la subida al duro puerto de El Portillo, de inacabables 15 kilómetros. Al llegar a la cima, observanos de frente la desafiante Peña de Francia.
Una subida sostenida por pista, sin grandes rampas, nos ha llevado a la carretera asfaltada que conduce al Santuario de Nuestra Señora de la Peña, pasando por el Paso de los Lobos. Una vez arriba, las vistas a 180º son panorámicas en todas las vertientes.
Un descenso vertiginoso nos dejará en La Alberca.

LA ALBERCA  - BÉJAR
quinta etapa


5 ª etapa de la travesssa per Las Hurdes y la Peña de Francia
Sortim creuant el medieval poble de La Alberca. Seguim per un sender entre alzinars, que va vorejant la carretera. Arribem a l’ermita de las Majadas Viejas. Entrem a un corriol que es transforma en trialer, tenint que salvar algun entrebanc i acabar vorejant una sèquia.
Creuem el poblet de Monforte de la Sierra. Anem per camins estrets i senders entre espessos boscos. Passem per Cepeda i Madroñal, ara per pistes entre deveses, fins arribar a Herguijuela de la Sierra, travessem el poble pel davant de la ermita del Humilladero, la sortida es per una forta baixada empedrada, que enllaça amb la carretera.
Arribem a Sotoserrano. Entre camps de fruiters i oliveres, fem un preciós descens fins la llera del riu Alagón, seguint el seu curs per un camí al costat de l’aigua, fins creuar-lo i començar una llarga i feixuga pujada, entre boscos, deveses i camps agrícoles, fins arribar a Horcajo de Montemayor.
Anem entre deveses de pastura Els camins estan encaixonats entre parets seques
Seguim endavant planejant, passem per Valdehijaderos. Aquí seguim per carretera creuem el poble de Calzada de Béjar. seguim fins l’entrada del túnel de la via verda de Béjar i pujar fins el centre de la ciutat.

CASTELLANO
Partimos cruzando el medieval pueblo de La Alberca. Seguimos por un sendero entre encinares, que va bordeando la carretera. hasta la ermita de las Majadas Viejas. Entramos a un sendero que se transforma en trialero y acaba bordeando una acequia.
Cruzamos el pueblo de Monforte de la Sierra. Seguimos por caminos estrechos y senderos entre espesos bosques. Cruzamos los pueblos de Cepeda y Madroñal, ahora por pistas entre dehesas, hasta llegar a Herguijuela de la Sierra, atravesamos el pueblo frente la ermita del Humilladero, la salida es por una fuerte pendiente empedrada, que enlaza con la carretera.
Llegamos a Sotoserrano. Entre campos de frutales y olivos, efectuamos un precioso descenso hasta el cauce del río Alagón, siguiendo su curso por un camino junto al agua, hasta cruzarlo e iniciar una larga subida, entre bosques, dehesas y campos agrícolas, hasta llegar a Horcajo de Montemayor.
Seguimos entre dehesas de pasto, por caminos están encajonados entre paredes de piedra seca.
Pasamos por Valdehijaderos. Seguimos por carretera, cruzamos el pueblo de Calzada de Béjar. seguimos hasta la entrada del túnel de la vía verde de Béjar y subir hasta el centro de la Ciudad de Béjar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario