RIERA

RIERA

miércoles, 17 de mayo de 2023

LA SEGARRA DE L'ESPINÀS

 


Josep Maria Espinàs a l’any 1962, va recórrer el perímetre de La Segarra a peu. De les seves vivències va publicar el llibre “A peu per La Segarra”.

Al seu pròleg, va incloure un croquis fet a llapis, que ha sigut la base per crear i realitzar el track d’aquest interesant viatge, que hem fet un grup d’amics, amb bicicleta de muntanya, trepitjant per pistes i camins, els racons, pobles i llocs, que ell esmena en la seva publicació.
He de dir que La Segarra no es totalment plana, com molts creuen. Es un terreny ondulat, a base de turons, valls erosionades i pendents, entre terres de cultiu de secà. Generalment els poblets estan situats dalt dels turons, amb el seu castell que els presideix. Circumstàncies que no et permeten deixar de pedalar mai.

Aquests son els pobles i llocs significatius, que hem creuat:

Sortint de Cervera, el primer lloc que ens hem aturat, es el monòlit del “Clot dels Aubins”. De trist record de la Guerra Civil.

Hem seguit cap l’altiplà del Franquet, on ja es divisa extensament bona part de la Comarca. Sempre enllaçant camins, anem cap la Aranyó, els seus singulars “pallers”i Montcortès.
Arribem a la Ribera de Sió, seguim pels pobles amb castell de Sedó, Tarroja, Riber, Hostafrancs, Concabella, Les Pallargues.

Entrem al interessant nucli urbà de Guissona. Ens dirigim cap a Selvanera i tot seguit cap a la carena de l’Obaga Solana, on un preciós i llarg corriol ens portarà al Mas Pinyol, que detalla l’Espinàs, on hi va parar a descansar.

Entrem a la Ribera del Llobregós. Trovem Sanaüja, que val la pena donar un tomb per la seva plaça porxada.

Tot planejant anem cap a Biosca i Torà.

Anem pel camí vell cap Ivorra. Després de passar per l’ermita de Santa Maria, comença una forta pujada fins els Hostalets i ja planejant, ens acostem a Portell i Sant Ramón, on les vistes son espectaculars sobre La Segarra.

Un llarg descens ens porta a Les Oluges. Ens dirigim cap l’imponent poble de Montfalcó Murallat, dalt del turó. Seguim camí de Santa Fe, Estaràs, Gàver, Castell de Santa Maria, Freixanet i Sant Guim. Altra vegada, des d’aquí les vistes son magnífiques.

Comencem el descens cap Sant Guim de la Rabassa, La Rabassa i Montlleó (abandonat).Un divertit corriol ens deixarà a una pista que ens durà dalt les ruïnes de Torre Timó.

Després de fer una visita a Mas de Toni, seguirem cap la Ribera d’Ondara, entrant pel l’únic carrer dels Hostalets i tot seguit Sant Antolí.

Iniciem la llarga pujada cap a Talavera, tot passant per Pavia, on hi hem arribat per un divertit corriol.

Tot carenant passem per Suró i entre boscos arribem l’Albió.

Una forta baixada ens deixa al clot del Riu Corb, que delimita la Segarra de la Conca de Barberà.

Estem a Vallfogona de Riucorb, que bé val una visita. Iniciem l’ascens a l'altiplà de l’Ametlla de Segarra. Enllacem varis camins per arribar a Granyena de Segarra, tot passant per Cabestany, la Guardia-Lada, Vilagraseta i Gramuntell.

Descens cap Sant Pere el Gros, als peus de Cervera, on hi entrem per la porta de la muralla i acabar el recorregut a la Plaça Major.No hay comentarios:

Publicar un comentario