.header h1{ text-align: left; }

RUTAS REALIZADAS

RUTAS REALIZADAS
RUTAS REALIZADAS

domingo, 18 de octubre de 2020

RUTA TRANSVERSAL A CATALUNYA

Powered by Wikiloc

Ruta que creua transversalment Catalunya, que hem fet en 7 etapes, amb un total de 461 quilòmetres i 10.250 metres de desnivell

En aquesta aventura s’ha procurat evitar l’asfalt, passant per pistes, camins i senders, alguns d’ells inèdits, poc freqüentats, per zones característiques i rellevants.
Vam sortir de Puigcerdàl, creuant les següents Comarques i llocs significatius:
CERDANYA.- (Parc Natural del Cadí-Moixerò)
BERGADÀ: Serra d'Ensija, Rasos de Peguera,
SOLSONES: Serra de Busa, Vall de Lord, El Miracle, Serra de Pinós
LA SEGARRA: Torà, Ivorra, Ferràn, Montfalcó Murallat, Cervera
URGELL: Guimerà
CONCA DE BARBERÀ: Passanant, Belltall, Rocamora, Serra del Tallat, Montblanc, L'Espluga de Francolí
BAIX CAMP: Muntanyes de Prades, Prades, Paratge Natural de Poblet,
PRIORAT: El Montsant, Siurana, Pantà de Siurana, Poboleda, Gratallops
RIBERA D'EBRE: Serra de Tivissa, Tivissa
BAIX EBRE: Benifallet, Rasquera, Serra de Cardó, Balneari de Cardó, Tortosa
MONTSIÀ: Serra de Godall, Ulldecona
PRIMERA ETAPA

Powered by Wikiloc

Sortint de L’Estació del tren de Puigcerdà, hem anat planejant, passant pels pobles de las Cerdanya de Alp.Das,Urus i Riu de Cerdanya, aquí hem iniciat l’ascens fins el cim del Coll de Pendis per una ampla pista.
El descens fins el Refugi de Sant Jordi, no es cicable, hem tingut que arrastrar la bici per un sender pedregós.
El sender ha millorat poden pedalar entre el bosc i matolls de boix, fins la fondalada del torrent d’Escriu. Aquí comença unes rampes en ziga-zaga, d'un desnivell del 20% fins arribar dalt del coll . El descens es vertiginós fins l’àrea de Riugreixer, on entrem a la carretera que ve de Pal, per arribar a Bagà.
Per un sender preciós, arribem a Guardiola de Berga, on després de fer un quilòmetre de carretera, al nucli de El Collet, hem començat a pujar fins l’Ermita de Sant Climent.
Primer per un camí enquitranat i després pedregós,que ens ha portat al peu dels Cingles de Vallcebre, al coll dels Bous, on per una fortíssima rampa cimentada ens ha dut dalt de la carena, amb unes vistes espectaculars a tota la vall.
Anant enllaçant camins entre boscos i les masies de Cal’Esteve i Cal Jep hem arribat a Vallcebre.
Etapa dura per les fortes rampes i per el tram del Refugi de Sant Jordi.


SEGONA ETAPA

Powered by Wikiloc


Sortida des de la casa rural Ponç de Belians de Vallcebre, per un camí que passa per sobre de la zona minera, fis arribar a la carretera.
Comença aquí una forta i llarga pujada per asfalt, fins arribar al Coll de Fumanya, davant el conjunt paleontològic. Seguim la carretera, ara planejant fins el quilòmetre 7,5, que la deixem per entrar a una pista que ens durà al poble abandonat de Peguera (9,2).
Çcreuem la collada de Ferrús i comença un preciós descens entre espessos boscos. Carenem tota la Serra dels Prats, fins el coll d’Aubí (14,6), on hi arribem amb dificultats, per la forta rampa i un pedregar quasi impracticable. Ens ha recompensat la vista extraordinària del Pedraforca, en tot el seu esplendor davant nostre.
Després de passar per el coll del Pedró, arribem al poble abandonat de Montcalb (19,5), on sobresurt la seva església de Sant Pere. El descens es vertiginós. A partir d’aquí la pista es asfaltada, amb revolts i contra revolts. Passem davant la masia de Casanova de les Fonts i tot seguit per el nucli de Llinars i el càmping Aigua d’Ora (26,1).
Creuem la carretera de Berga. Entrem a una pista que ens porta al Molí del Bancell. Anem pedalant sota la serra de Valielles, per un preciós camí, que creua el nucli de Vilielles de Busa (32,4) i la seva església de Sant Andreu.
Comencen aquí unes fortes rampes, entre impressionants fagedes, on les fulles caigudes sobre els còdols, ens fa pedalar dificultosament. Els paratges son impressionants, per la diversitats de colors de la tardor, però patim per arribar al Grau de les Collades (36,9), on ja veiem el Pla de Busa al nostre davant.
Anem planejant entre prats, sempre veient dalt d’un turó l’església de Sant Cristófol, fins arribar al mirador del Cingle de la Creu (41), on la vista es panoràmica sobre la Vall d’Ora.
Comencem el descens entre els cingles. Passem pel Coll d’Arques (43,7), on entrem per un sinuós camí de carro, que ens porta a la masia de Ginebres (45,9).
Seguim la carena de la Serra de Montjorn, fins Besora(53,1), amb el seu castell i església de Sant Serni.
Per la rasa del Torrent de l’Alguer, arribem a la carretera, la seguim per creuar el pont sobre el Cardener i tot seguit anar cap Olius, on per una pista que passa per la masia de La Muntada, ens portarà a la carretera C-462 en direcció fins Solsona.
L’hem realitzat: Jordi, Albert, Bernat, Llorenç, Ramón N, Ramón B i el que subscriu.TERCERA ETAPA


Powered by Wikiloc


Sortida en baixada per pistes agrícoles entre camps de conreu. Al quilómetre onze comença l'ascens al Santuari El Miracle.
Els descens es per camins entre espesos boscos, Passem per l'ermita de Sant Roc i el nucli de Llanera, conjunt de castell, església i cementiri.
Seguim pel marge d
e la riera de Llanera, fins la masia de el Solà, on entrem a una ampla pista, que ens portarà a la carretera i a Torà.
Seguim per pista fins Ivorra, on una forta pujada ens deixarà al pla per arribar a Ferràn.
Descens al castell de Malacara i entrada en un corriol, que surt a una pista que ens durà a Santa Fé i tot seguit a Montfalcó Murallat, que val la pena visitar.
Ascens fins el Mas Suau, on per una pista paralel-la a la via del tren ens portarà a Cervera.


QUARTA ETAPA

Powered by Wikiloc


De sortida creuem Cervera de cap a cap, passant pel emblemàtic carrer de les Bruixes i sortint per la porta de la muralla.
Descens fins la circular i fotogràfica ermita de Sant Pere el Gros, per iniciar l’ascens a Granyena, per camins agrícoles entre restolls, tot passant davant l’esglèsia de Santa Maria del Camí.
Entrem en una zona de corriols, nets i polits de més de tres quilòmetres, molt divertits de pedalar, per les seves constants zigues-zagues. Entrem a la vall del riu Cercavins, entre vinyes, per arribar a Mas de Bondia, pintoresc poble encerclat dins un recinte, que l’únic accés es per una porta.
Hem fet una altra zona de corriols, però ens hem quedat barrats, per la gran quantitat d’arbres caiguts i maleses, que s'han anat sortejant.
Tot planejant i enllaçant camins, arribem a la carena d’un turó, on als nostres peus veiem el poble de Guimerà, que hi arribem per un esplèndid corriol de més d’un quilòmetre i mig. Fem parada per reposar forces.
Per pistes i camins, pugem i baixem varis turons, alguns de fortes rampes. Hem passat per Passanant,La Pobla de Ferran, Belltall i Rocallaura.
Iniciem el que serà l’últim ascens del dia, a la Serra del Tallat. Una vegada dalt, el descens es espectacular, d’uns 12 quilómetres, passant per Blancafort, que ens deixarà a les portes de Montblanc, on fem visita turística dins les seves muralles.
Una pista que ressegueix per la part alta el riu Francolí, ens durà a L’Espluga de Francolí.


QUINTA ETAPA


Powered by Wikiloc


Sortint de l'Espluga, per carretera arribem al Monestir de Poblet, per recrear-nos fotogràficament i fer visita al seu recinte.
Hem seguit carretera uns dos quilòmetres, per començar a encarar la pujada a la serra de Prades, per pista. Inicialment esta cimentada, passem pel Centre d’interpretació del Paratge Natural de Poblet, les rampes es van empinant, arribem a la Casa Forestal de Castellfollit, entre impressionants boscos i penyals, anem pujant. Passem pel fotogènic bosc pintat, on per efectes òptics es representen varis tipus de bolets.
Deixem el camí, per entrar a un sender pedregós i arrelat, en sentit ascendent, on hem arrastrat la bici durant 1.100 metres , per arribar al Coll del Dineral.
Hem circulat per la carena, amb espectaculars vistes a l’horitzó, iniciant el descens fins al centre de Prades.
La sortida del poble es molt plàcida per un camí que s’ha anat embolicant de mala manera, convertint-se en un pedregar fins arribar al Coll del Vidrer.
La pista s’ha convertit en molt tècnica i divertida a la vegada, per anar salvant el terra rocós i amb pedra solta, però totalment cicable, en sentit descendent, que ens ha portat a trobar la carretera de Siurana.
Enfilem la carretera per visitar el preciós poble de Siurana. Tornem enrere, primer per la vertiginosa carretera, on a mitja baixada, entrem a una camí que rodeja el turó, per portar-nos a la cua del Pantà, tenint una mica de dificultat ,ja que el camí inicial se l’havia endut l’aigua, esta refet en un altre indret.
Volta circular a tot el pantà, passant sobre la pressa i arribar a Cornudella de Montsant.
Entrem en ple Priorat, l’orografia es molt ondulada i els camins son tobogans de puja i baixa. Anem pedalant entre les vinyes penjades, amb el massís del Montsant a la nostra dreta tot expectant. Creuem Poboleda, pugem un sender pedregós fins el coll, aquí tenim previst seguir un corriol trialer fins Torroja del Priorat, ens hi encarem tot baixant, es molt tècnic i tenim que anar amb els cinc sentits durant 1,5 km., fins una cruïlla, on hem anat arribant d’acord el nivell de cadascú, això si gaudint del descens.
Un pagès ens ha dit que el tram que faltava estava malmès per les pluges, orientant-nos anar per una pista que ens portarà al mateix lloc.
Creuem Torroja del Priorat, seguim pels camins de licorella baixant al Barranc del Metge i rematar el dia amb una dreta pujada fins Gratallops.


SEXTA ETAPA


Powered by Wikiloc


Sortida de Gratallops. Passem pel la gran finca del celler del Clos de l’Obac. Entrem en un altre tècnic corriol en descens fins una torrentera. La pujada fins El Lloar, es de les que fan mal a les cames, superant el 20%.
Seguim per terrenys mes suaus, però amb una que altra rampa, entre vinyes, boscos de pi, oliveres, el pedalar es molt agradable fins arribar a la carretera N-420, que forçosament tenim que agafar per enllaçar els camins previstos. Quasi dos quilòmetres infernals convivint amb la motorització de camions i vehicles a tot drap.
Per fi entrem a la pau del cant dels ocells i seguim per una agradable pista que ens portarà a Els Guiamets. Per una carretereta, en la que quasi no ens hem creuat cap vehicle, tot passant per La Serra d’Almos, fem 12 quilòmetres fins Tivissa.
Iniciem l’ascensió al duríssim Estret de Sant Blai. Els descens es vertiginós, llarg i espectacular per la Serra de Tivissa, fins arribar a unes llargues explanades en un ampli barranc i pujar a Rasquera.
Sortim per pistes agradables fins un turó, on ja divisem el riu Ebre, el descens entre oliveres i pinars ens ha fet arribar a Benifallet


SEPTIMA ETAPA


Powered by Wikiloc

Sortida desde Benifallet per carretera, al un quilòmetro davant el Mas de la Senuia, entrem a una pista cimentada que puja fins troba la carrtera que va al Balneari de Cardò. Seguim fins el Coll de Murtero. 
Descens fins Tivenys, vorejant el Riu Ebre, passem per Bitem. Creuem el ciutat de Tortosa. 
Per pistes entre camps agrícoles anem a La Galera i tot seguit a Gosall. 
Per camins creuem la Serra del Godall i arribem a Ulldecona


owered by Wikiloc

No hay comentarios:

Publicar un comentario