.header h1{ text-align: left; }

RUTAS REALIZADAS

RUTAS REALIZADAS
RUTAS REALIZADAS

domingo, 19 de mayo de 2019

TORTOSA - LA POBLA DE SEGUR

Ruta inédita de BTT, realitzada en 6 etapes, al maig de 2019 amb l'objetiu de reseguir tota la franja que separa Aragó de Catalunya, anant de Tortosa a PoblA de segur

Hem creuat els següents paratges:

 Parc Natural dels Ports, Comarca de Terra Alta, La Ribera d'Ebre, El Segrià, La Noguera, Congost de Montrebei per creaur el massis del Montsec i  Pallars Jussà 


ETAPES:
TORTOSA - HORTA DE SANT JOAN    62
HORTA - RIBAROJA                                  73
ROVBAROJA - ALCARRÀS                     68
ALCARRÀS - TARTAREU                        63
TARTAREU - ARENY                                61
ARENY - POBLA DE SEGUR                   50

Han participat:


 Llorenç Pros, Jordi Matias, Emili Llopart, Cristina Velat, Sebas Vilarasau, Bernat Laviña, ,  Dioni Vallejo, Salva Augé, Joan Cano, Josep Maria Farré i el que suscriu Josep M.Riera.

PRIMERA ETAPA.- Tortosa - Horta de Sant Joan

60  kms.   1.595 m. desnivell

Creuem el Riu Ebre per sobre el pont metàl·lic de la Via Verda, on hem fet la foto de rigor, per immortalitzar-nos.
Al qm.2,2 deixem la via Verda i anem pel camí de Mirambó, fins als Reguers, per un fals pla, que ens durà a les estivacions dels Ports, on per la Vall Cervera, comencem una sostinguda pujada fins creuar la carretera TV-3422. Seguim pujant pel camí de la Font d’en Solà, per arribar al Coll de la Creu (km.16,8)
Per una pista ampla i en descens arribem al ALFARA DE Carles (17,5). Anem seguin entre camps d’oliveres i alguna granja ramadera, fins arribar al Mas d’Ossera i la seva gran bassa, que la voregem.  Aquí els camins s’estrenyen, convertint-se en corriols de pujada pedregosos i a penes  ciclables. Bici al coll i amunt per arribar al espectacular Pi del Perillo (km.24,7)
Sortim per un semi corriol que ens durà al Canal de Xerta, el resseguim pel seu marge, fins la carretera TV-3541 (km.29,1), la seguim uns 5 kms fins PAÜLS, Ja ben frescos i el pap ple, comencem pujant entre camps de conreu i camins carreters, que es van endinsant entre boscos fins entrar a la carretera, que ens durà a PRAT DE COMPTE (km.44,3).
Seguim per l’asfaltat i sobre una llarga recta, de on sortim per enfilar-nos a un pedregós camí (km.52,5), que ens portarà al cap de munt d’un divertir corriol de secà penjat sobre el marge d’un turó, fins arribar al Mas de Sanxet.
Per un camí pedregós en un principi i cimentat després, ens presentem al singular Safareig de la Vila, fotogènic per tots els costats.
Tot seguit arribem a la plaça de HORTA DE SANT JOAN, 


SEG0NA ETAPA.- Horta de Sant Joan - Ribaroja

73,9 kms   935 m. desnivell

Sortim en ràpida baixada, per camins entre parets seques, envoltats de molt ben cuidats camps d’oliveres, fins arribar a la ribera del riu Algars (km.3,3), davant mateix de LLEDÓ, on el seu curs fa  de límit amb l’Aragó i que anirem seguint pels seus marges.
Creuem el poble d’ARENYS DE LLEDÓ (m 9,5), al marge aragonès. Seguim riu amunt anant trampejant d’un costat a l’altre.
A CASERES (km18,8) el deixem i creuem la carretera TV3344, per endinsar-nos a la Vall de les Torres, sempre amb relaxant baixada, entre boscos i verds sembrats, fins arribar al cap de munt d’un turó, on el paisatge canvia radicalment davant nostre; terres blanques i grans extensions de vinyes de ceps que comencen a verdejar, que ens acompanyaran fins arribar a BATEA (km.30).
A la sortida del nucli urbà, per camins de puja i baixa, també entre vinyes, anem a trobar la carretera a les portes de LA POBLA DE MASALUCA  (km.40).
baixem per una relaxant  pista, fins arribar a trobar el Pont de Berrús (57,2), on es comença  pujant per una petita carretera de considerable desnivell (230 m amb 3,5 km) i revols constants, fins arribar a l’Ermita de santa Magdalena de Berrús (km 60,7)
El mateix desnivell,  el fem baixant per la part oposada, fins arribar a la ribera del riu Ebre, que el creuem sobre les comportes de la Central Hidroelèctrica i ja per una petita carretera, arribar al nucli urbà de RIBAROJA (73,2)

Powered by Wikiloc
TERCERA ETAPA.- Ribaroja - Alcarràs

68 kms. 977 m. desnivell

Sortim de Ribaroja, creuant l’Ebre pel Pont de la barca, per entrar tot seguit a un camí carreter, que puja sostingudament durant uns 9 quilòmetres, passant primer per finques de secà, també envoltades d’oliveres, que van desapareixent a mida que anem pujant, convertint-se en terreny erm, entre parets i bancals  que havien sigut cultivats i que bona part i ara son boscos.
Ja al pla, creuem la població de ALMATRET (km 11). Seguim per una ampla pista, rodejada de molins eòlics  i algunes granges. Deixem la pista principal per entrar a una zona boscosa d’alzines, on tot seguit entrem a una llarga i vertiginosa trialera pedregosa, de difícil aguantar-se sobre la bici, amb constants zig-zags, entre matolls, garrics i acabament al fons de la vall (km.15).
Comencem aquí un sender de pujada, totalment ciclable, per arribar a un camí que ens remuntarà a l’altra part de la  vall.  Anem enllaçant pistes entre diferents explotacions agrícoles i ramaderes, fins arribar al peu de la Punta de Montmaneu (km.27,6). Comencem aquí  a carenar  la Serra de Picarda, amb unes espectaculars panoràmiques a tots indrets, fins arribar a la Vall de Sant Jaume, on hi baixem per un vertiginós corriol, amb vistes als nostres peus de les riberes dels rius Cinca i Segre, en la seva confluència.
Creuem la GRANJA D’ESCARP (km.37,7), seguim planejant entre fruiters i vorejant el riu Segre.
Passem pel costat de SERÒS (km.45,5), on ens apartem del curs de l’aigua, per anar a trobar la carretera LP-7041 i pujar a l’ermita de Sant Joan de Carratalà (51,3), damunt un turó on es divisa tota la vall fruitera, ara verda i que en la floració es tenyeix de rosa.
Creuem pel mig del casc urbà d’AITONA (KM.54,1) i anem a trobar altra vegada el riu, en una zona ornitològica, adient per els fotògrafs.
Seguim cap a SOSES (km61,8), TORRES DE SEGRE (km.64,3 i arribar a ALCARRAS (km.68,3)QUARTA ETAPA .- Alcarràs - Tartareu

70 kms  902 m. desnivell


Sortim per camins agrícoles asfaltats, entre plantacions de presseguers i terres d’horta. Creuem la carretera L-800 i els camins ja son de terra. Davant del Pantà de la Mina, trobem la sèquia de la Socarrada (km 11), que l’anem resseguint , fins la confluència amb el Canal d’Aragó i Catalunya (km 15,3), que també seguim per la pista de servei al seu costat, envoltats de extenses i ben cuidades vinyes, fins arribar a RAIMAT (18,4).
Seguim per un petit bosc cap el Pantà Gros i tornem agafar el curs del canal, que creua el petit nucli de LA SAIRA (km 24,9).
Voregem l’Aeroport de Lleida-Alguaire, entre extensos plans, fins arribar a ALMENAR (km 36,2).
A la sortida del poble, anem a trobar la riba del riu Noguera Ribagorçana, que seguim pel seu marge, fins passar sota el pont d’ALFARRÀS (km.41,4). Creuem el riu per entrar a IVARS DE NOGUERA (km 44,5).
 Em deixat els plans i entrem en terrenys muntanyosos , la sortida del poble es per un camí estret que puja entre alguns camps de fruiters, cada vegada més espaiats, entrant a boscos de pins i alzines, entre barrancs .
Una vegada acabada la pujada, ja veiem als nostres peus les aigües del Pantà de Santa Ana, seguim avall, per desviar-nos a l’ermita de Sant Julià i continuar entre boscos i vorejant el pantà, que el deixem per començar una llarga i sostinguda pujada que ens durà  a ALBEROLA (63,6).

Deixem el camí i entrem a una vall sota la serralada de Sant Miquel,  amb grans extensions de sembrats,  per on discorre una petita i ràpida carretera, que ens durà a la fondalada, on es troba el Molí de Tartareu (km 
70,2). 
CINQUENA ETAPA.- Tartareu - Areny

61 kms  1.770 m. desnivell

Sortim de TARTAREU , on no més a la sortida, comencem a pujar per una pista, amb pendent constant, d’uns 4 quilòmetres, vorejant un antic camí reial que va paral·lel  i que ens durà al Mas de l’Andal (km 4,8), on ens reagrupem, degut a que el “pelotò” s’ha anat estirant.
Anem planejant, fins els Masos de Millà (km 7,5), veient al davant la Serra de Millà i el “rampon” que es dibuixa en zig-zag i s’enfila 1,5 qm,  per la seva vessant,
Estem en pla Pla de les Bruixes. Ara anem baixant entre alzinars, boixos i ginebrons, per entrar a una zona amb parades de sembrat i oliveres. La pista ens portarà al petit nucli de MILLÀ (KM.13,7).
Creuem  el barranc de Contorna i entrem a AGULLÒ (km 19). Per carretera arribem a CORÇÀ (km 21,7), autèntica porta del Congost de Mont-rebei.
Sortim per camí de terra amunt, fins l’encreuament per anar a l’Ermita de la Pertusa, on comença el sender. Anem baixant fins al fons del Pas de la Pardina. Ara toca pujar per un zigzaguejant  sender pedregós i salvar 200 metres de desnivell, per arribar  a un petit mirador natural, amb el premi de gaudir d’una extraordinària vista sobre el Pantà de Canelles, amb gairebé tot el congost al davant i darrere nostre i a l’altra vessant  la cinglera de la paret d’Aragò, que ens ha fet oblidar l’esforç i penalitats de la pujada
Tornem a baixar per un pedregal i tornar a pujar, per arribar a El Portell, que ens donarà entrada al pas excavat  la roca, que anem passant amb precaució , però gaudint del majestuós entorn.
Arribem al pont Penjat sobre el barranc del Fondo, el creuem.
Amb la recança del espectacularitat paisatgística que hem acabat de veure, seguim pel camí que ens durà al Centre d’Interpretació del Parc.
Per una carretereta arribem al PONT DE MONTANYANA (km 44). Creuem el poble, sortint sota un porxo i passant sobre un pont medieval, per entrar a un camí carreter,  paral·lel al Noguera Ribagorçana, que va creuant varis barrancs, perdent-se en alguns trams, tenint que fer us de l’orientació per seguir el track , arrastrant la bici en petites zones no ciclables , fins trobar una pista ampla que ens durà al Pont d’Orrit i tenir contacte amb la carretera per arribar a ARENY (km 61)


SISENA ETAPA.- Areny - La Pobla de segur

50,1 kms   1.115 m. desnivell

Sortim d’Areny per la carretera, que la deixem, per accedir al Pont D’Orrit, davant una petita ermita, primer per un camí asfaltat, que tot seguit es transforma de terra, que va pujant constantment. Passem pel davant del pintoresc poblet abandonat de ESPLUGAFREDA (km.6). El camí va revoltant i en ascens vorejant la preciosa vall, fins cap de munt de la costa a la Roca Foradada (km14,7-altura 1.320 m),
La panoràmica es espectacular a tots els costats i a les dos vessants de la carena, amb molt bones vistes de totes les valls que es veuen des de l’altura.
Iniciem un vertiginós descens per la Serra de Gurp, entre barrancs i esplèndides panoràmiques de tota la conca de Tremp i Pantà de Sant Antoni al nostre davant , fins arribar a les Bordes de Seix (km 22), on decidim desviar-nos cap a les Bordes de San Miquel 8KM 22,5), seguim cap el Tossal de Farga (km 24) i arribar a TREMP (km 30).
Després de creuar la ciutat i el pont del riu sobre el Noguera Ribagorça, deixem la carretera i seguim per un camí que va pujant suaument pel barranc de La Coma, veient bones perspectives del Pantà de Sant Antoni . Anem pujant i baixant per diferents tobogans. Passem per la Font de la O, on hi ha un copiós salt d’aigua, abans d’arribar a Aramunt (43,6
Seguim per la carretera que ens portarà al centre del casc urbà de LA POBLA DE SEGUR (km 50,2)   

No hay comentarios:

Publicar un comentario